15-06-2015

ik ben wie ik moet zijn, dankzij hulp en medicatie

Te Gek!?
Drempelverlagend initiatief ter promotie van de farmaceutische industrie onder het mom van 'taboe-doorbreking'

taboe znw. bnw., evenals nhd. tabu, ne. taboo, nfra. tabou uit een polynesisch woord tabu ‘onschendbaar’, als znw. ‘iets dat niet aangeraakt mag worden’, een term voor het heilig karakter van personen en dingen, waarmee de profane mens niet in aanraking mag komen. 

Zie Over psychiaters en patiënten


Van de website van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest waar het project 'Te Gek!?' ontwikkeld is:

Aanleiding
Naast het aanbieden van een moderne psychiatrische gezondheidszorg op maat wil het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael uitdrukkelijk werk maken van een positieve beeldvorming over psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. Over psychische problemen blijkt de kennis immers vrij gering en bovendien bestaan er nog tal van vooroordelen.
Negatieve beeldvorming houdt mensen vaak tegen om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken.



beeld·vor·ming (de; v) 1de geleidelijk ontstaande opvatting over iets

Perceptie

Woordsoort: znw.(v.)

Modern lemma: perceptie
znw. vr., mv. -s. Van lat. perceptio, fr. perception; eene afleiding van lat. percipĕre, nemen, ontvangen.
↪1. Het ontvangen of innen van gelden, belastingen enz. Thans weinig gebruikelijk.
↪2. Het kennis nemen van of gewaar worden van iets, die verrichting van den geest waardoor indrukken en gewaarwordingen bij den mensch bewust worden, en vandaar bij uitbreiding ook als benaming voor het vermogen om iets waar te nemen of in zich op te nemen.
↪3. Het resultaat van het waarnemen, datgene wat men in zich opneemt of opmerkt.

PER+CAPTIO

per
I. In space, through, across, through the midst of, from side to side of, traversing
II. In time, through, during, for, throughout, in the course of
III. Of agency, through, by, by the hands of, by the agency of
IV.. Of means or manner, through, by, by means of
V.—Of manner

 
captiō ōnis, f
capio, a deceiving, deception, fraud, deceit:
in parvolā re.—A fallacious argument, sophism, quibble, catch: istius generis captiones: dialecticae: quanta in verbis.—An injury, loss: mea captio est, si, etc.


Het psychiatrisch centrum wil dus uitdrukkelijk werk maken om de perceptie te beïnvloeden, de publieke opinie beroeren, de schone schijn ophouden en de echte problematiek onder de mat schuiven, gevangen houden.  Dit komt overeen met hoe de Rede de Waanzin buiten de maatschappij wil plaatsen en de praktijken van de psychiatrie uit de waarneming te houden, zoals uitvoerig beschreven in Foucault's, Geschiedenis van de Waanzin.

Een gehypete poulain van de platenindustrie past perfect in het plaatje.  Zij voert de promotie om professionele hulp te zoeken en propageert medicatiegebruik.  In navolging van andere mediapersonages die een graantje meepikten in de marge van dit media-event.

"...de zangeres herhaalt wat ze vorig jaar al in 'Reyers Laat' zei: "Ik ben nu wie ik moet zijn, dankzij hulp en medicatie.De Morgen 09 06 2015 "Selah Sue over psychische problemen: "Soms nog slechte dagen, maar ik ben niet meer labiel"

Een straffe uitspraak!?... De indoctrinatie van de (spin)doctor heeft gewerkt... De dystopische literatuur kan mijns inziens samengevat worden met deze boutade. Een twijfelachtig schoolvoorbeeld voor de jeugd, "de toekomstige generatie", de focusgroep van de campagne 2015.


Ik ben nu wie ik moet zijn, dankzij hulp en medicatie.


De ware toedracht van de psychiatrie, als correctioneel systeem voor mensen die niet aangepast zijn, wordt ontweken. In plaats daarvan een drukkie maken over de positieve beeldvorming.

Het past niet in de beeldvorming dat medicatie voor psychische ziekten handenvol geld kost en dat deze kosten jaar na jaar stijgen. Dit blijkt uit het MORSE-rapport van het RIZIV, laatste publicatie van 2012 (p. 66-74); en te meer omdat op deze manier de Farmaceutische industrie, een belangrijke sector in Belgïe, onrechtstreeks door het RIZIV gesubsidieerd wordt.


Voor 2012 is bij benadering het gecombineerd aantal patiënten die psychotrope medicatie slikken 1.520.000 man/vrouw sterk en goed voor jaarlijkse uitgaven ten belope van 245.000.000€ - Morse-rapport, figuur 96 en figuur 101

Als 1.520.000 belgen psychotrope medicatie slikken, is er dan nog campagne nodig om mensen aan te moedigen om hulp te zoeken en toe te leiden naar de psychiatrie?

Te Gek!? is een moedwillige vertekening van de realiteit door middel van propaganda om enerzijds de psychiatrisch patiënt in zijn isolement te bevestigen, anderzijds de drempel te verlagen en meer mensen toe te leiden naar de geestelijke gezondheidszorg, oftewel, mentale hygiëne vrijwillig aan te vragen.

Maar in het bijzonder, om de miljardenstroom van verdoken subsidies aan de farmaceutische industrie te verbergen, en het correctioneel apparaat dat de psychiatrie in essentie is, uit te bouwen. Want de hallucinatie begint pas echt als men de factuur van de ligdag per patiënt in de psychiatrie en de tussenkomst bij een opname erbij neemt.

De uitwassen van mensen die tot wrak verworden in het zielenasiel, de zelfmoorden veroorzaakt door anti-depressiva, de slopende chronische gevolgen van psychotrope drugs, zoals tarditieve dyskinese. De onderdrukking van wat anders is door middel van dwangmaatregelen, zoals de wet ter bescherming van de persoon van de geesteszieke; het juridisch onderonsje waardoor de persoon al zijn rechten kwijtspeelt en overgeleverd is aan het tuchtsysteem onder de bevoegdheid van de dokter-moralist. De hordes advocaat-bewindvoerders die verdienen aan het bestaansminimum van hun pupillen en hun beschikkingsrecht verder confisqueren. Deze carrousel is slechte beeldvorming die moet omgebogen worden en 'Moord in een Politiecel in Mortsel' slechts een negatief incident waarbij we over verantwoordelijkheden best verstek laten gaan, ik ben nu wie ik moet zijn, dankzij en hulp en medicatie...

In onze tijd zwijgt de ervaring van de waanzin binnen de rust van de Wetenschap die hem al te goed kent en daardoor vergeet. Maar de overgang van de ene naar de andere vorm van ervaring is tot stand gekomen in een wereld zonder beelden, zonder positief karakter, en in een soort zwijgende transparantie die - als een instelling zonder woorden, als daad zonder commentaar, als onmiddellijke kennis - een grote bewegingloze structuur openbaart. Deze structuur is er noch een van het drama, noch van de kennis; het is het punt waarop de geschiedenis onbeweeglijk wordt in de categorie van het tragische, die haar grondvest, èn verwerpt. (Geschiedenis van de Waanzin, Michel Foucault)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten