07-09-2015

Were di


Primitief?
Vlaams?

primitief [onontwikkeld] {1814} < frans primitif < latijn primitivus [eerste, eerstgeborene, eersteling], van primus [eerste] (vgl. primo).

prima [eerste, fijnste] {1868, ouder als zn. in de betekenis ‘eerste wissel’ 1542} < italiaans prima, vr. van primo < latijn primus [eerste]; ontstaan in verbindingen als prima kwaliteit.

Uit het Italiaans werden in het handelsverkeer voor kwaliteiten of categorieën de termen prima, secunda en tertia ‘eerste (= beste), tweede en derde’ ontleend

De werken van de Vlaamse Primitieven waren een hoogtepunt in de kunstgeschiedenis van de oude Nederlanden. In de kunststroming vinden we vertegenwoordigers uit de ganse Nederlanden, maar ze vestigden zich voornamelijk in de Zuidelijke Nederlanden en dat had waarschijnlijk alles te maken met het feit dat daar het economische en politieke machtscentrum gevestigd was. 






Graafschap Vlaanderen

Graafschap Vlaanderen
Vlaanderen, Vlaming en Vlaams zijn afgeleid van flâm, een Ingveoonse vorm van het Germaanse flauma en dit betekent "overstroomd gebied". Deze etymologie lijkt de enige die taalkundig mogelijk is en klopt geografisch uitstekend. Deze betekenis is zeer toepasselijk voor het Vlaamse kustgebied dat tussen de 3e en de 8e eeuw tweemaal per dag overstroomde door de Noordzee.





Were Di
Hertogdom Brabant
Het Hertogdom Brabant lag ten oosten van het Graafschap Vlaanderen. Het deelde met zijn Vlaamse buur eenzelfde taal en cultuur. Terwijl Vlaanderen een Frans leen was, erkende Brabant de Duitse keizer als leenheer. Politiek en economisch waren Vlaanderen en Brabant geduchte rivalen.

Er kwam een definitief einde aan het hertogdom in 1795. Brabant raakte in de maalstroom van de Franse Revolutie en werd geannexeerd door Frankrijk. Het werd opgesplitst in twee departementen: Dijle en Twee Neten. Na de val van Napoleon in 1815 kwam er geen restauratie van de voormalige vorstendommen, maar werden de Franse departementen getransponeerd naar Nederlandse provincies: Zuid-Brabant, Antwerpen en Noord-Brabant. Na de Belgische Revolutie van 1830 werd deze toestand ook overgenomen in het nieuwe koninkrijk, met dien verstande dat de provincie Zuid-Brabant voortaan gewoon Brabant ging heten, alsof Noord-Brabant niet meer bestond.

Bij een staatshervorming in 1995 werd deze provincie Brabant opgesplitst in drie delen: Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.


"interbellum?"



Facadekunst: Magritte -
Belgisch Surrealisme = Belgicisme





Facadekunst : Paul Delvaux - Poëtisch Realisme




Paul Delvaux









"Permanens Bellum"

permanent [blijvend] {1652} < frans permanent < latijn permanentem, 4e nv. van permanens, teg. deelw. van permanēre [voortdurend blijven], van per [door … heen, tijdens] + manēre [blijven]





Do you still Believe?

BE LIVER!
Cannon Fodder
cannon fodder, meaning someone who is expendable or in simpler terms, a tool.



ka·non·nen·vlees (het; o)
1 soldaten, beschouwd als machteloze prooi van de kanonnen 

Permeke - expressionisme
Frans Masereel - expressionisme



---




---


"And i picked on the whims of a thousand or more, 
still pursuing the path that's been buried for years,
all the dead wood from jungles and cities on fire, 
can't replace or relate, can't release or repair, 
take my hand and i'll show you what was - it will be."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten